Overslaan en naar de inhoud gaan

ZEEBARBEELFILETS

Zeebarbeelfilets, met vel, ontschubd, zonder graten

De rode zeebarbeel leeft in tropische en subtropische wateren en wordt vaak gevonden in de nabijheid van riffen. De zeebarbelen vormen een zeer grote familie en in de Middellandse Zee, zowel als in de Atlantische, Indische en Stille Oceaan komen verschillende soorten voor.

Zeebarbeelfilets

Deze grondbewoner leeft in scholen die vaak door meerdere soorten vissen begeleid worden. Het belangrijkste kenmerk van de zeebarbeel zijn de lange baarddraden op de kin, die als het ware een sikje vormen. Vandaar de engelse benaming ‘goat-fish’. Met deze baarddraden speurt hij voortdurend de bodem af op zoek naar voedsel. De zeebarbeel is rozerood van kleur en kan zijn kleurpatroon aanpassen aan de omgeving. Deze eerder kleine vis wordt tot 30-40 cm groot. De rode zeebarbeel is een economisch belangrijke soort en wordt in de hele wereld volop bevist.

Zeebarbeelfilets

De zeebarbeel werd reeds door de Oude Romeinen geapprecieerd als delicatesse. Het vaste en smeuïge visvlees heeft een zachte maar uitgesproken smaak. Het vel dat de specifieke smaak geeft, moet echter wel ontschubd worden, en de vele kleine graatjes verwijderd. Het is een veelzijdig visje dat zeer populair is in de mediterraanse keuken bv.  in een bouillabaise. De bereidingswijzen zijn legio maar de zeebarbeel leent zich het best tot een simpele bereiding. Zeebarbeelfilets smaken heerlijk, gewoon op het vel gebakken in een hete pan met een scheutje olijfolie. De vrij vette vis smaakt ook rauw zeer lekker en kan tonijn of zalm vervangen in sashimi.