Overslaan en naar de inhoud gaan

Mantelschelpen uit Peru

Hottlet-Epic - Mantelschelpen uit Peru

Mantelschelpen zijn tweekleppige weekdieren die los op een zandige zeebodem leven. Op de mantelrand bevinden zich tientallen blauwe oogjes die dienen om hun natuurlijke vijanden (krabben, zeesterren) te detecteren. De
schelpen kunnen zwemmen door krachtig hun kleppen te openen en sluiten. De mantelschelp is tweeslachtig. Het vlees bestaat voor ¾ uit de noot (het witte gedeelte) en ¼ uit koraal dat meestal 2 kleuren heeft : crèmekleurig = zaad ; rood = eitjes.

Hottlet - Epic - Mantelschelpen uit Peru

De kweek van de mantelschelp (Argopecten purpuratus) gebeurt in Peru volledig natuurlijk, in open zee. De schelpen voeden zich enkel met plankton dat ze uit het zeewater filteren. Het grootste productiegebied, Sechura Bay, ligt in
het noorden. Hier zijn ongeveer een honderdtal door de EU erkende zones (‘concessions’) die door de Peruaanse overheid gemonitord worden. Het oceaanwater is hier zuiver en heeft veel stroming zodat er zich veel nutriënten in
het water bevinden. De productie lijdt echter sterk onder het natuurfenomeen El Niño dat zich om de 3 tot 7 jaar voordoet. Het veroorzaakt een sterke opwarming van het oceaanwater. Het negatieve effect van El Niño op de
productie houdt 2 tot 3 jaar aan. Men heeft in Peru 2 verschillende kweekmethodes.

De bodemcultuur (bottom farming), goed voor 80% van de productie, behoeft weinig investeringen en is eerder een passief systeem. De larven of ‘spat’ (< 1 cm) worden ‘gezaaid’ in rechthoekige zones tot 20 m diep, afgebakend met boeien en netten. De groei wordt sterk bepaald door de conditie van het water, de natuurlijke voedselbeschikbaarheid, stromingen, ziektes en natuurlijke vijanden. Na ongeveer 1 jaar kan er geoogst worden. Dit gebeurt manueel, door duikers die de schelpen van de bodem rapen.

Hottlet - Epic - Mantelschelpen uit Peru

Een andere methode is de hangcultuur (lantern farming) die gebruik maakt van lantaarnnetten bestaande uit 10 compartimenten. De netten zijn aan longlines met boeien bevestigd en worden neergelaten op een diepte met ideale kweekomstandigheden. Deze methode is duurder maar heeft toch ettelijke voordelen : de concessie wordt optimaal benut, de groei is beter en er is minder risico op natuurlijke vijanden. Tevens bevatten de schelpen minder zand. De netten worden elke 3‐4 maand uit het water gehaald en gereinigd. Op een drijvend platform worden de schelpen opnieuw gesorteerd en dan per maat terug gestockeerd in de netten. De oogst gebeurt hier per boot en kraan.

Hottlet - Epic - Mantelschelpen uit Peru

Na de oogst worden de schelpen levend per vrachtwagen naar de fabriek gebracht. Indien nodig worden de schelpen gereinigd. Afhankelijk van het gewenste product wordt 1 schelp verwijderd (half shell) ofwel wordt enkel het vlees uitgesneden (met of zonder koraal). Er is geen beduidend verschil tussen het eindproduct van bottom of lantern farming.

Hottlet - Epic - Mantelschelpen uit Peru